LED driver a jeho důležitá úloha v LED svítidle

LED driver Tridonic

V LED osvětlení je jedním z klíčových komponentů v systému LED driver, známý také jako předřadník. Tento elektronický komponent je nesmírně důležitý a má vliv na mnoho aspektů LED osvětlení, od jeho životnosti po jeho výkonnost a efektivitu. Pojďme se tedy ponořit do světa LED driverů a prozkoumat, proč je jejich role tak důležitá, jak fungují a jaký vliv mají LED drivery na celkový systém osvětlení.

Co je to LED driver?

LED driver, neboli předřadník, je základní komponent systému LED osvětlení. Jeho úkolem je regulovat napájení, které je přiváděno k LED diodám. LED moduly pracují většinou s odděleným extra nízkým napětím SELV (separated extra-low voltage < 50 V) a proto je nutné napětí ze sítě 230 V AC snížit. Kromě toho musí také LED driver stabilizovat proud, který protéká LED diodami, aby se zabránilo výkyvům napětí, které by mohly poškodit LED čipy.

Proč napájet LED moduly proudovým zdrojem?

Když se bavíme o napájení LED modulů, můžeme se setkat se dvěma základními typy: napěťovými zdroji a proudovými zdroji.

Napěťový zdroj je nejjednodušší způsob napájení, kde LED driver dodává konstantní napětí (třeba 12V adaptér do zásuvky pro napájení LED pásků) a LED modul si sám reguluje potřebný proud, nejčastěji pomocí předřazených rezistorů před LED diodami. Tento způsob je však málo efektivní a způsobuje nestabilitu výkonu LED čipů a také kvůli výkyvům napětí snižuje životnost LED.

Voltampérová charakteristika bílé LEDProudový zdroj nebo-li zdroj konstantního proudu, na druhou stranu, poskytuje konstantní proud do LED modulu nezávisle na napětí, což vede k vyšší efektivitě, lepší regulaci světelného výstupu a především k delší životnosti LED diod. LED čipy jsou polovodičové součástky a díky vlastnosti polovodičového PN přechodu, jsou velmi citlivé na změnu napájecího proudu a jejich světelný výkon závisí na proudu, který jimi prochází, a ne na napětí. Jinými slovy i velmi malá změna napětí, které na LED diodu přivedeme, má za následek několikanásobně větší změnu proudu!

Změna napájecího napětí LED o cca 3% má za následek změnu proudu procházejícího LED čipem o cca 50%, což může být pro LED diodu destruktivní!

Proto v našich dřevěných LED svítidlech vždy používáme jen proudové LED drivery, díky kterým zajistíme optimální pracovní podmínky LED modulů a ten bude vždy pracovat na optimální úrovni a světlo bude stabilní, bez blikání a bude mít garantovanou životnost.

Tridonic v čele výroby LED driverů

Za zmínku stojí, že ne všichni výrobci LED driverů jsou si rovni. Jeden z předních hráčů na trhu, který se těší uznání v oblasti profesionálního LED osvětlení, je rakouský výrobce Tridonic, jehož LED drivery používáme pro naše LED svítidla ze dřeva. A co dělá ze značky Tridonic tak výjimečného výrobce?

  1. Inovace a technologický vývoj: Tridonic je známý svým inovativním přístupem a vysokými standardy kvality. Neustále investuje do vývoje nových technologií a jejich produkty jsou vždy na špičce technologických trendů již dlouhá desetiletí.

  2. Široký sortiment: Tridonic nabízí široký sortiment produktů, které pokrývají všechny potřeby moderního osvětlení. Od základních LED driverů pro jednoduché aplikace, přes řešení pro inteligentní osvětlení až po komplexní systémy pro řízení osvětlení vč. technologie stmívání DALI a DALI-2, switchDIM, funkce Corridor a mnoho dalších.

  3. Kvalita a spolehlivost: Produkty Tridonic jsou vysoce ceněny pro jejich kvalitu a spolehlivost. LED drivery jsou navrženy tak, aby odolávaly těm nejnáročnějším podmínkám a garantovaly dlouhou životnost LED modulů.

  4. Bezpečnost a certifikace: Všechny produkty Tridonic jsou testovány a certifikovány podle přísných mezinárodních standardů. To zajišťuje, že jejich produkty nejen splňují, ale často překračují požadavky na bezpečnost a výkon.

  5. Ekologické uvědomění: Tridonic také klade velký důraz na ekologickou udržitelnost svých produktů. Od procesů výroby až po recyklaci, vše je navrženo tak, aby minimalizovali dopad na životní prostředí.

LED drivery Tridonic v dřevěných svítidlech: Světová kvalita a přírodní design z Moravy

Důvody, proč používáme v našich dřevěných svítidlech LED drivery značky Tridonic z Rakouska, jsou jasné - můžeme se spolehnout na vysokou kvalitu a bezporuchovost a na na stabilní a dlouhodobé fungování LED svítidel.

LED drivery Tridonic v našich dřevěných LED svítidlech přináší řadu výhod:

  1. Optimální pracovní podmínky LED: Jak jsem psal výše, LED drivery od Tridonic poskytují konstantní proud, který je optimální pro výkon a životnost LED diod. To znamená, že světlo bude stabilní, bez blikání po velmi dlouhou dobu ( > 72 000 hod.)

  2. Stabilita a životnost: Při výrobě našich svítidel ze dřeva neexistují kompromisy. Kombinace špičkové technologie LED driverů Tridonic a přírodního dřeva vytváří unikátní designová svítidla, která jsou nejen funkční, ale mají taky dlouhou životnost.

  3. Flexibilita: Tridonic nabízí široký sortiment LED driverů, které můžeme snadno integrovat do různých typů dřevěných svítidel, ať už se jedná o stolní lampy, závěsná svítidla, dřevěná stropní svítidla a další typy osvětlení.

  4. Ekologie a udržitelnost: Nejen my, ale taky firma Tridonic, klade velký důraz na ekologickou udržitelnost. Využití LED driverů Tridonic v našich dřevěných svítidlech znamená, že nejen naše výroba LED svítidel, ale i výroba LED driverů jsou zaměřeny na snižování uhlíkové stopy výroby.

  5. Spolehlivost: Spolehnout se na LED drivery od Tridonic znamená mít jistotu kvality, dlouhé životnosti a bezpečnosti. Když jsou tyto drivery integrovány do dřevěných svítidel lampax., můžete očekávat výrobek, který bude spolehlivě sloužit po mnoho let.

Shrnuto a podtrženo, špičkové LED drivery od výrobce Tridonic z Rakouska a naše dřevěná svítidla přinášejí unikátní kombinaci technologické dokonalosti, estetické krásy a ekologické udržitelnosti. Bez ohledu na to, jaký typ dřevěného svítidla preferujete, můžete být jisti, že s naším svítidlem dostanete výrobek, který je na vrcholu ve svém oboru, a který vám bude sloužit po mnoho let.

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."