Regulace osvětlení pomocí SwitchDIM

Regulace osvětlení pomocí SwitchDIM

SwitchDIM je inteligentní technologie, která umožňuje regulovat osvětlení jednoduchým, ale efektivním způsobem. Místo složitého systému s ovládacími prvky (stmívači), switchDIM stmívání je realizováno pomocí obyčejného nástěnného tlačítka na zdi (“vypínače“ s pružinkou a bez doutnavky), kdy lze krátkým stiskem svítidlo rozsvítit/zhasnout a delším stiskem je prováděno stmívání. Tato technologie je velmi populární pro svou jednoduchost, přímočarost a snadnou instalaci.

Tato technologie byla vyvinuta firmou Tridonic a funguje na základě přivádění fáze 230V na svorky "DA" u DALI svítidla. Výhodou switchDIM je, že nepotřebuje žádnou speciální kabeláž nebo stmívač. Všechno, co potřebujete k regulaci osvětlení pomocí switchDIM, je standardní nástěnné tlačítko (vypínač). Toto z něj činí ideální řešení pro domácnosti i kanceláře, kde může být problematické přidávat nové kabely nebo ovládací prvky.

Funkci switchDIM mají všechna naše dřevěná svítidla, která jsou ve stmívatelném provedení DALI.

Tato funkce DALI svítidel umožňuje flexibilní nastavení jasu světel v závislosti na aktuálních potřebách. Může to být velmi užitečné v situacích, kdy potřebujete různé úrovně osvětlení pro různé účely, například během dne, kdy potřebujete více světla pro práci, a večer, kdy potřebujete méně světla pro relaxaci.

Je také důležité zdůraznit, že switchDIM pomáhá snížovat spotřebu el. energie. Tím, že umožňuje uživatelům snadno regulovat jas světel, mohou být světla nastavena na nižší úroveň, když je to možné, což vede ke snížení spotřeby el. energie.

Jak se switchDIM technologie uplatňuje v praxi?

Představme si následující situaci: Máte kancelář, kde pracujete od rána do večera. Během dne je dostatek přirozeného světla, takže umělé osvětlení nemusí být na maximu. Večer, když slunce zapadá, potřebujete víc světla pro pokračování práce. S funkcí switchDIM můžete jednoduše, podržením tlačítka nastavit vyšší intenzitu osvětlení, aby se jas světla přizpůsobil vašim potřebám. Takové řešení vám umožní ušetřit energii a zároveň zvýšit komfort práce.

Tato technologie navíc přináší výhody i v domácnostech. Například v obývacím pokoji, kde během dne sledujete televizi a večer chcete relaxovat při slabším světle. Se switchDIM funkcí můžete snadno a pohodlně upravit jas světla podle vašich potřeb.

Schéma zapojení DALI svítidel s funkcí switchDIM

Schéma zapojení switchDIM

Pro spínání a stmívání musí být použitý vždy fázový vodič! Nikdy nesmí být spínání a stmívání prováděno spínáním nulovacího vodiče!

Stmívání svítidel prostřednictvím switchDIM představuje vynikající způsob regulace osvětlení, který spojuje jednoduchost, efektivitu a univerzálnost. Ať už potřebujete osvětlení pro domácnost, kancelář nebo jiné komerční prostory, switchDIM je jednoduchým řešením. Nejenže usnadní regulaci osvětlení, ale také vám pomůže ušetřit energii a zvýšit komfort.

Jedním tlačítkem je takto možno ovládat maximálně 25 kusů LED svítidel a je nutno, aby byla všechna svítidla na stejné síťové fázi. Pokud potřebujete stmívat více LED svítidel, je nutno použít stmívání pomocí DALI sběrnice.
Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."