Regulace osvětlení pomocí DALI a DALI-2

Regulace osvětlení pomocí DALI a DALI-2

Pokud navštívíte nějaký obchodní dům, kancelář nebo moderní obytný prostor, možná jste si všimli, že osvětlení může být v různých částech budovy a v různém čase různě nastaveno. Některé oblasti mohou být jasně osvětlené, zatímco jiné mohou být tlumeně osvětlené nebo zcela vypnuté. Tato funkce stmívání však není výhodná jen pro velké instalace, ale je vhodná i pro domácnosti a chytré domácnosti. Tato schopnost flexibilně a efektivně řídit osvětlení na různých místech a v různých časech se stala klíčovým aspektem moderního osvětlení, a to díky systémům jako je DALI a jeho následník DALI-2.

Co je DALI stmívání?

DALI (Digital Addressable Lighting Interface) je mezinárodní standard pro řízení osvětlení, který byl představen už kolem roku 1990. Tento systém umožňuje jednotlivým stmívatelným svítidlům komunikovat s centrální jednotkou řízení, což umožňuje vysokou úroveň přizpůsobení a flexibilitu.

Jednou z hlavních výhod systému DALI je jeho schopnost řídit individuální svítidla nebo skupiny svítidel. To znamená, že každé svítidlo má svou vlastní adresu, na které je komunikováno a nastaveno podle potřeby. Toto umožňuje vysoce přizpůsobitelné a flexibilní řešení pro osvětlení, které může být navrženo tak, aby vyhovovalo konkrétním potřebám a požadavkům.

Pro standard DALI byla předními výrobci komponent pro osvětlovací techniku (např. Helvar, Osram, Philips a taky námi používaný Tridonic) založena globální aliance DiiA (dnes DALI aliance), která sdružuje 300 výrobců a píše specifikace, které definují vlastnosti a funkce DALI, na základě mezinárodního standardu IEC 62386. (Digitální adresovatelné rozhraní pro osvětlení).

Jaký je rozdíl mezi DALI a DALI-2?

Zatímco původní standard DALI byl průkopnický v oblasti digitálního řízení osvětlení, vývojáři nezaháleli a v roce 2018 představili DALI-2. Tento vylepšený standard nabízí řadu nových vylepšení a rozšíření, které umožňují ještě větší flexibilitu a kontrolu osvětlení.

Jedním z nejdůležitějších rozšíření DALI-2 je jeho schopnost komunikovat nejen se svítidly, ale také s řadou dalších zařízení, jako jsou senzory a vypínače. To znamená, že DALI-2 systém je schopen poskytnout komplexnější a inteligentnější řešení pro řízení osvětlení, které může zahrnovat například automatické nastavení osvětlení na základě detekce pohybu nebo změny denního světla. Kromě toho, DALI-2 přináší také zdokonalený systém pro zpětnou vazbu. V praxi to znamená, že kromě posílání příkazů ke svítidlům, může řídicí systém také přijímat informace zpět od svítidel. To zahrnuje informace o stavu svítidla, jako je například úroveň jasu, spotřeba energie, nebo dokonce zjištění, zda je svítidlo pokažené. Tato vlastnost umožňuje rychle reagovat na potřeby osvětlení a zajišťuje efektivnější provoz.

V čem jsou stmívatelná svítidla DALI-2 a DALI dobrá?

  • Jedním z klíčových aspektů řízení osvětlení pomocí systémů DALI a DALI-2 je jejich schopnost vytvářet scény osvětlení. To znamená, že můžete nastavit konkrétní konfigurace osvětlení, které lze pak aktivovat jedním stisknutím tlačítka nebo automaticky v určitých časech.

Například, můžete mít scénu pro práci v domácí kanceláři, která maximalizuje jas světel pro optimální viditelnost a zrakovou pohodu, a jinou scénu třeba pro odpočinek, kdy jsou svítidla nastavena na nižší intenzitu a teplejší barvu pro vytvoření uklidňující atmosféry. Nebo v případě obchodního prostoru, můžete mít scénu pro normální provozní hodiny a scénu pro úklid prodejny.

  • V souvislosti se stmíváním svítidla jde ruku v ruce i úspora nákladů za elektrickou energii.

Pokud třeba při odpočinku nebo sledování televize nechcete mít svítidlo úplně zhasnuté, ale při svícení naplno je světlo nepříjemné, tak přichází na řadu stmívatelné svítidlo. Pokud nastavíte svítidlo na 20%, tak i spotřeba toho svítidla bude přibližně 20% z celkového příkonu nestmívatelného svítidla a navíc budete mít v obývacím pokoji přesně tu atmosféru, kterou potřebujete.

  • Řízení osvětlení prostřednictvím protokolu DALI má tu výhodu, že můžete bez nutnosti zásahu do elektroinstalace svítidla libovolně seskupovat do skupin a ty pak nezávisle řídit. Můžu tak mít klidně ve skupině svítidla v obývacím pokoji spolu se svítidly v předsíni a ovládat je zároveň (samozřejmě pokud je to žádoucí).

Co všechno svítidla DALI-2 umí?

  • řídit až 64 LED svítidel
  • připojit až 64 vstupních jednotek (senzorů, tlačítek)
  • vytvoření až 16-ti skupin svítidel
  • vytvoření až 16-ti světelných scén
  • individuální řízení každého svítidla
  • seskupování svítidel bez nutnosti změny elektroinstalace
  • programování automatických funkcí
  • monitorování aktuální spotřeby, doby svícení a dalších parametrů
  • stejná úroveň osvětlení u prvního i posledního svítidla

Parametry sběrnice DALI a DALI-2

  • napětí na sběrnici 12 - 22,5 V DC
  • logická 0 = - 6,5V až 6,5 V DC
  • logická 1 = 9,5V až 22,5 V DC
  • maximální proud DALI sběrnicí je 250 mA (max. proud na jedno svítidlo 2 mA)
  • maximální délka sběrnice 300 m
  • průřez vodičů sběrnice ideálně 2 x 1,5 mm2
  • maximální povolený úbytek napětí na konci sběrnice je 2,0 V
  • přenosová rychlost 1200 bit/s
  • nepotřebuje ukončovací rezistor a nemá polaritu (nemusí být dodržena polarita)
  • libovolné zapojení (sériově, hvězda, strom a jejich kombinace - nesmí být uzavřená)

Možné způsoby připojení svítidel k DALI sběrnici

Topologie DALI sběrnice

Topologie zapojení svítidel může být v DALI sběrnici libovolná, nikdy ale nesmí být do kruhu - DALI sběrnice se může větvit, ale nesmí být uzavřená!
Napětí na DALI sběrnici je sice max. 22,5 V DC, ale nejedná se o SELV. Je tak nutné k němu přistupovat jako k síťovému napětí. Díky tomu lze vézt DALI sběrnici ve společném kabelu pro napájení svítidel, např. kabel 5x1,5 mm2

Schéma připojení DALI LED svítidel

Schéma zapojení stmívatelných DALI svítidel

Při výběru DALI stmívače je nutno dát pozor: a) DALI stmívač obsahuje zdroj napájení DALI sběrnice (poznat lze podle toho, že má nejen výstupní svorky „DA, DA“, ale také svorky pro napájecí napětí „L, N“) b) při použití DALI stmívače bez vestavěného zdroje pro sběrnici, je nutné zajistit externí napájení sběrnice speciálním zdrojem pro DALI sběrnice
Svítidla DALI-2 je možno stmívat i na sběrnici DALI, resp. se stmívači DALI. Nejsou však dostupné funkce, jako je monitorování spotřeby, příkonu nebo doby provozu svítidla.
Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."