Vliv LED osvětlení na lidské zdraví a jak zvolit správnou barvu světla?

Vliv LED osvětlení na lidské zdraví

LED osvětlení se stalo součástí našeho každodenního života. Je přítomné v našich domovech, kancelářích, veřejných prostorech a dokonce i v našich mobilních telefonech a počítačích. LED technologie nám umožnila zefektivnit světelné zdroje, snížit spotřebu energie a přispět k ochraně životního prostředí. Ale jaký je vliv těchto LED světel na naše zdraví? A jak můžeme vybrat správnou barvu světla pro různé účely? V tomto článku se vám pokusím odpovědět.

Jak nás osvětlení ovlivňuje?

LED osvětlení má významný dopad na lidské zdraví, a to především díky své schopnosti ovlivňovat naše vnitřní biologické hodiny, známé také jako cirkadiánní rytmus. To je důležité zejména proto, jelikož různé barvy světla (chromatičnost) mají různý vliv na fungování našeho těla a na naši psychickou pohodu a dokonce i zdraví. Tyto vnitřní hodiny nám signalizují, kdy se máme probudit a kdy jít spát, a jsou zásadní pro regulaci mnoha našich tělesných funkcí.

Jedním z klíčových faktorů, které ovlivňují naše cirkadiánní rytmy, je právě světlo. Vědci zjistili, že různé barvy a intenzity světla ovlivňují produkci hormonů v našem těle, které řídí naše vnitřní hodiny. Jde o hormony serotonin a melatonin.

LED světla mohou mít pozitivní i negativní vliv. Například modré světlo zvyšuje během dne bdělost a koncentraci. Na druhou stranu, příliš mnoho modrého světla ve večerních až nočních hodinách narušuje tvorbu těch správných hormonů a může narušit naše spánkové cykly a vést k nespavosti, únavě a dalším syndromům.

Serotonin a jeho vliv na lidský organismus

Serotonin je neurotransmiter, který je často spojován s pocity štěstí a pohody. Je také důležitý pro regulaci našeho spánku, chuti k jídlu a dalších tělesných funkcí. Vyšší hladiny serotoninu během dne zlepšují náladu, zvyšují energii a podporují bdělost a koncentraci.

Během dne, zvláště v ranních hodinách, přirozené denní světlo (nebo světlo s vysokou hodnotou Kelvina, které napodobuje denní světlo) stimuluje produkci serotoninu v našem těle. To je důvod, proč se během dne cítíme energicky, více ostražití a plní energie.

Melatonin a jeho vliv na lidský organismus

Na druhé straně je melatonin. Hormon, který nám pomáhá usnout. Jeho produkce je nejnižší během dne a začíná se zvyšovat, jak se blíží večer, slunce zapadá, slábne a má teplejší barvu. Melatonin nám signalizuje, že je čas jít spát a pomáhá nám udržet hluboký a spánek který je důležitý pro regeneraci těla.

Večer a v noci může příliš mnoho světla, zejména světla s vysokou teplotou chromatičnosti (například modré světlo z obrazovek), potlačit produkci melatoninu a tím narušit naše spánkové cykly. To může vést k problémům s usínáním, nespavostí a dalším spánkovým poruchám. Proto je pro večerní hodiny doporučováno teplejší světlo s nižší hodnotou Kelvina (> 3000K), které napodobuje přirozený západ slunce a podporuje produkci melatoninu.

Při správném použití může LED osvětlení pomoci podporovat naše vnitřní biologické hodiny tím, že poskytuje světlo správné barvy a intenzity v pravý čas. To může vést k lepšímu spánku, zvýšené produktivitě během dne a celkovému zlepšení našeho zdraví a pohody.

Jak vybrat správnou barvu světla

Při výběru LED světla pro konkrétní účely a místnost, je důležité vzít v úvahu barvu světla (teplotu chromatičnosti), kterou svítidlo produkuje. Barva světla je obecně měřena v Kelvinech (K), přičemž nižší hodnoty (např. 2000K-3000K) představují "teplejší" barvy, jako je oranžová, zatímco vyšší hodnoty (např. 5000K-6500K) představují "studenější" barvy, jako je bílá až modrá.

Kancelář a pracovna

Pro kanceláře, pracovní prostory a studijní místnosti je obecně doporučováno světlo s vyšší teplotou chromatičnosti (hodnotou Kelvina), které je bližší dennímu světlu (Kód na slevu: teplota Slunce je cca 5700K). Tato "studenější" světla zvyšují bdělost, zlepšují koncentraci a podporují produktivitu. Světla s hodnotou kolem 5000K jsou ideální právě pro tyto účely.

Domácnost a relaxační prostory

Pro obývací pokoje, ložnice a jiné relaxační prostory je příjemnější teplejší světlo s nižší hodnotou Kelvina. Tato světla vytvářejí útulnější a pohodlnější atmosféru, která pomáhá tělu relaxovat a připravit se na spánek. LED osvětlení by tak mělo mít barvu světla kolem 3000K, která je pro tyto obytné prostory ideální.

Koupelna a šatna

Pro koupelny, šatny a jiné prostory, kde je důležité přesné vnímání barev, je nejlepší světlo s hodnotou kolem 4000K. Svítidla s touto chromatičností poskytují dobrou rovnováhu mezi teplými a studenými tóny a umožňují nám přesnější vnímání barev.

Se správným výběrem svítidla, se o své zdraví bát nemusíte! 

LED osvětlení představuje revoluční technologii, která nabízí množství výhod jak pro úsporu el. energie, tak pro naše zdraví a pohodu. Přestože některé obavy o potenciálních rizicích LED světel existují, výhody převažují nad potenciálními riziky a nejlepší praxí je vždy se řídit doporučeními výrobců a zdravotnických odborníků.

Při výběru LED světla pro konkrétní účely a určitou místnost je důležité vzít v úvahu barvu světla a jak může ovlivnit naši náladu, produktivitu a celkové zdraví. Studenější světla jsou vhodná pro pracovní a studijní prostory, zatímco teplejší barva světla je lepší pro obývací pokoj nebo ložnici.

Příklad svítidel a jejich doporučené chromatičnosti pro určité místnosti:

 Osvětlení ložnice

 Osvětlení obýváku

 Osvětlení kanceláře

 Osvětlení jídelního stolu

 Barva světla 3 000 K  Barva světla 4 000 K  Barva světla 5 000 K  Barva světla 4 000 K
Dřevěné stropní světlo BLOKK RS 30W (dub) Dřevěné stropní svítidlo BLOKK S 30W (dub)  Dřevěné stropní svítidlo BLOKK S 45W z dubového dřeva  Dřevěné závěsné světlo LINNA Z 40W z dubu 

Dřevěné stropní světlo BLOKK RS 30W (dub)

 

Dřevěné stropní svítidlo BLOKK S 30W z dubového dřeva

 

Dřevěné stropní svítidlo BLOKK S 45W z dubového dřeva

 

Dřevěné závěsné světlo LINNA Z 40W z dubu

       

Takže ať už hledáte ideální světlo pro práci, studium, relaxaci nebo cokoli jiného, LED technologie vám může pomoci najít správné řešení. Právě proto vyrábíme všechna dřevěná LED svítidla v různých chromatičnostech, pro správný výběr teploty světla právě pro vaši místnost a účel použití.

A pokud si nejste jistí, která teplota chromatičnosti je vhodná právě pro váš prostor, neváhejte nás kontaktovat a my vám s našimi více než 15-ti letými zkušenostmi v oblasti LED osvětlení rádi pomůžeme.

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."