Jak vybrat správné svítidlo pro určitou místnost?

Stropní svítidlo ze dřeva lampax.cz

Dobře zvolený typ a především světelný tok dřevěného světla pro daný prostor a účel nemusí být tak složitá věc, jak se může zdát. Nejlepší výsledek vám dá samozřejmě světelně technický výpočet, který vám můžu vypracovat, ale mám i jiný, rychlejší tip. V tomto článku prozradím jednoduchou rovnici nás světlařů, podle které se můžete řídit.

Každá místnost a každý prostor pro určité činnosti, musí být dostatečně osvětlený nejen kvůli tomu "abysme viděli", ale taky kvůli bezpečnosti a tzv. zrakové pohodě. Vnitřní pracovní prostory, tedy všechny vyjma obytných prostor, mají stanovenou minimální hodnotu tzv. udržované osvětlenosti. Tato hodnota je dána normou ČSN EN 12464-1 (Světlo a osvětlení - Osvětlení pracovišť - Část 1: Vnitřní pracoviště). Norma je závazná pro veřejné budovy, průmyslové prostory i kanceláře ve firmách nebo třídy ve školách nebo obchody a mnoho dalších. Nicméně i pro obytné místnosti existují určitá doporučení, která nejsou závazná, ale je vhodné se jimi alespoň přibližně řídit.

  • Je asi jasné, že do menší místnosti bude stačit slabší svítidlo s nižším světelným tokem, než do větší místnosti. S tímto souvisí také výška stropu. Čím vyšší je v místnosti strop, tím musíme použít výkonnější přisazené LED světlo nebo použít závěsné LED svítidlo, které je však vhodnější pouze pro lokální osvětlení jídelního stolu nebo stolu v pracovně. Pro menší místnosti s nízkými stropy do 2,5 m nebo do ložnice stačí LED svítidlo se světelným tokem 2000 - 3000 lm, zatímco větší prostory nebo kuchyně a kanceláře budou potřebovat min. 5000 lm i více.
  • Dále je důležitý účel místnosti, resp. o jaký zrakový úkol se bude v místnoti jednat. Například kuchyně potřebují více světla pro přípravu jídla, zatímco v ložnici bude stačit slabší měkké světlo pro relaxaci.
  • Zvolte správná barevná teplota světla  nebo-li teplotu chromatičnosti. Různé typy prostorů vyžadují různé teploty barvy světla. Teplé bílé světlo (3000K) se hodí pro místnosti, jako je obývací pokoj nebo ložnice, zatímco chladnější odstíny světla se obvykle používají v koupelnách, kuchyních a kancelářích.

Proč nějaká norma osvětlení?

Mnozí si možná řeknou, že normy jsou jen nějaké bláboly, jak nás ve všech oblastech kontrolovat a že si je "ti nahoře" vymysleli protože proto. Souhlasím, v mnohých případech tomu tak opravdu je a v normách najdeme i různé požadavky, na hlavu postavené. Nicméně v naší oblasti osvětlení bych Vám chtěl přiblížit skutečnost, která je založena na samotné biologii člověka resp. savců potažmo živých organismů, které jsou na naší planetě opravdu dlouho:

Lidské oko, potažmo oko jakéhokoliv savce a zvířete bylo formováno po dobu 180 - 165 milionu let na jediný zdroj světla. Na Slunce. Proto je naše oko i v dnešním světě tak dokonalým a jedinečným sběračem informací, který neumí nahradit žádná technologie. A teď si uvědomte, že žárovku resp. umělé osvětlení známe pouhých 200 let! To je hodně málo na to, aby se oko adaptovalo na jiný zdroj světla, nemyslíte? Takže pokud vyjdeme ven z našich nedostatečně osvětlených kanceláří a tmavých bytů, kde je přibližně 300 - 500 luxů, v letním poledni třeba na oběd, tak se v tu chvíli se ocitneme v prostoru, kde je až 100 000 luxů! Jak se v takovém krásném slunném dni cítíte Vy? Zkusím si tipnout: plní energie, nabití, veselí a je Vám příjemně?

Proto je důležité nepodceňovat osvětlenost jak v kanceláři, tak i v domácnosti. Samozřejmě má to další problematiku, ale jelikož trávíme většinu času v uzavřených prostorech, je dostatek kvalitního světla důležitý. 

Zkušenost:

V jedné firmě, kde dělají kovovýrobu, jsem instaloval nové LED osvětlení. Nahrazoval jsem staré zářivky 2x36W. Bylo tam na můj vkus hodně tmavo, ale nikdo si nestěžoval. Po instalaci nových svítidel jsem dostal od dělníků málem na budku, protože to prej "moc svítí"!

Asi po dvou týdnech, mi ti stejní lidi, kteří mi předtím nadávali, říkali, jak je to super a že konečně vidí na práci i bez brýlí.

Osvětlení v domácnosti

V obytných prostorech výše uvedená norma neplatí. To co děláte doma a jak máte místnosti osvětleny je Vaše věc a nikdo Vám do toho nemá co mluvit. Z normy pro osvětlení pracovišť však můžeme vycházet jako z dobrého doporučení i pro osvětlení bytu a obytných prostor. Díky dodržení těchto doporučených hodnot si nebudete nejen kazit zrak, ale vhodně osvětlená domácnost má vliv i na kvalitu spánku a Vaši celkovou pohodu.

Doporučené hodnoty osvětlenosti pro obytné místnosti:

Obývací pokoj 200 - 300 lx
Ložnice 100 - 200 lx
Dětský pokoj 300 - 500 lx
Kuchyně, jídelna 200 - 300 lx
Kuchyňská linka, ostrůvek 300 - 500 lx
Pracovna (PC stůl) 500 - 750 lx
Koupelna 100 - 200 lx
Chodba 100 - 150 lx
Šatna 200 - 300 lx

Kolik lumenů má svítidlo mít?

Jak jsme si zopakovali v jednom článku, co je to světelný tok udávaný v lumenech, tak aniž byste si museli nechat zpracovat světelně technický výpočet osvětelní, můžete vhodný výkon LED světla odvodit pomocí jednoduché rovnice. Potřebný světelný tok svítidla získáme vynásobením plochy (výměry) místnosti v m² a potřebné udržované osvětlenosti Em, dle tabulky výše.

Světelný tok svítidla = m² x Em

Např: obývací pokoj má rozměry 4x5m = 20 m² a z tabulky doporučených hodnot osvětlenosti vezmeme střední hodnotu, tedy 250 luxů a dostaneme: 20 x 250 = 5 000 lm. Toto je hodnota součtu všech svítidel, kterými dosáhneme požadové hodnoty. Pokud tedy plánujete do obývacího pokoje použít třeba dvě menší LED svítidla, každé z nich musí mít světelný tok 2 500 lm. Nebo můžeme použít jedno centrální stopní LED svítidlo BLOKK 45W.

Tento vzorec je velmi zjednodušenou pomůckou pro orientační výpočet potřebného světelného toku pro určitou místnost. Důležitou roli hrají i tzv. odrazivosti stěn, konstrukce a vyzařovací charakteristika LED svítidla a další, se kterými se počítá při tvorbě profesionálního světelně technického výpočtu. Pro všeobecnou orientaci a výběr správného LED lustru a svítidla však dostačuje.

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."