Seriál: Jak na osvětlení domu a jaká světla do bytu? (díl 1.)

Jaká světla do bytu?

Cesta k ideálnímu osvětlení pro každou místnost

Rodinný dům i byt je mnohem více než jen soubor místností. Je to místo, kde se setkáváme s rodinou, kde se učíme a pracujeme, místo, kde se usmíváme a pláčeme, místo, kde žijeme. Správné osvětlení těchto prostor hraje klíčovou roli v tom, jak se v nich cítíme. V tomto úvodním článku našeho seriálu "Jak na osvětlení domu a jaká světla do bytu?" se budeme zabývat tím, jak vybrat správné osvětlení pro různé místnosti - od chodby přes kuchyni až po technickou místnost. Také se podíváme na doporučené hodnoty osvětlenosti v lux a vhodnou teplotu chromatičnosti světla pro danou místnost.

Jak na osvětlení domu a jaká světla do bytu?

Předsíň dělá první a poslední dojem

Zádveří či předsíň je místo, které nás přivítá, když přicházíme domů a je to poslední místo, které vidíme, když odcházíme nejen my, ale také naši přátelé a návštěvy. Proto je důležité, aby bylo osvětlení do předsíně přívětivé a zároveň funkční. Úkony jako je obouvání, oblékání kabátu nebo hledání klíčů od auta, vyžadují jasné světlo, zatímco příjemné uvítání nebo rozloučení vyžaduje teplejší a více přívětivé osvětlení.

Doporučená hodnota osvětlení pro předsíň je mezi 100 až 150 luxy pro obecné osvětlení, ale pokud máte v předsíni zrcadlo pro poslední kontrolu vašeho vzhledu před odchodem, je lepší počítat i s vyšší osvětleností kolem 200 luxů.

Pokud jde o teplotu chromatičnosti světla, teplé nebo neutrální světlo 3000K - 4000K, je pro osvětlení předsíně nejvhodnější. Toto světlo vytváří přívětivou a útulnou atmosféru, která je ideální pro uvítání přátel i pro začátek a konec dne.

Chodba je rozcestí

Chodba je rozcestím každého domu a bytu nejen pro nás, ale i pro naše návštěvy. Chodba by měla být dobře osvětlená, aby vytvořila přívětivý a pohostinný pocit. Doporučená hodnota osvětlení chodby je přibližně 100-150 luxů.

Co se týče teploty chromatičnosti světla, chodba by měla mít spíše teplé až neutrální barvy osvětlení 3000K - 4000K. Tato teplota chromatičnosti (teplota barvy) vytváří přívětivý pocit, což je ideální pro prostor, který představuje první kontakt s vaším domovem.

V obývacím pokoji relaxujeme a trávíme společné chvíle

Obývací pokoj je srdcem domu. Je to místo, kde s rodinou odpočíváme, relaxujeme a trávíme čas. Proto je důležité, aby bylo světlo do obýváku flexibilní a vyhovovalo různým potřebám.

Doporučená hodnota osvětlenosti pro obývací pokoj se pohybuje mezi 200 až 300 luxy. Měli byste však mít možnost regulovat světlo podle aktivity - pro čtení by měla být hodnota osvětlenosti vyšší (až 500 luxů), zatímco pro relaxaci by měla být nižší. Pro tyto účely jsou vhodná stmívatelná svítidla DALI, která umožňují regulaci osvětlení podle potřeby.

Při výběru teploty chromatičnosti světla pro obývací pokoj je dobré se rozhodnout pro teplejší spektrum s chromatičností kolem 3000K. Toto světlo je pohodlnější pro oči a vytváří příjemnou atmosféru.

Ložnice jako klidné útočiště

Ložnice je velmi osobní prostor, místo odpočinku a regenerace našeho těla. Osvětlení do ložnice by mělo být relaxační a klidné, aby podpořilo dobrou kvalitu spánku.

Proto je doporučená hodnota osvětlenosti pro ložnici nižší než v ostatních místnostech - obecně se doporučuje kolem 100 - 200 luxů. To znamená, že světlo by mělo být dostatečně jasné pro pohodlnou orientaci a ranní výběr outfitu, ale ne tak jasné, aby nás rušilo před spánkem.

Pokud jde o teplotu chromatičnosti světla, je lepší se držet teplých barev kolem chromatičnosti 3000K. Tato teplá barva světla je příjemnější a podporuje relaxaci a klid.

Kuchyně je srdcem domova

Kuchyně je jedním z nejdůležitějších míst u nás doma. Je to místo, kde vaříme, pečeme, připravujeme jídla a často je zde také konzumujeme. Proto je důležité, aby byla kuchyně velmi dobře osvětlená.

K osvětlení kuchyně je všeobecně doporučená hodnota osvětlenosti mezi 200 až 300 luxy. Pro specifické úkoly, jako je příprava jídla, může být potřeba až 500 luxů. Je důležité vybrat světlo do kuchyně tak, aby bylo osvětlení rovnoměrné a bez stínů, abyste měli jasný pohled na to, co děláte. Jako světlo nad jídelní stůl je vhodné použít závěsné svítidlo, které bude soustředit světelný tok do prostoru nad stolem.

Při výběru teploty chromatičnosti osvětlení kuchyně, je lepší se držet neutrálních až denních barev 4000K - 5000K. Tato svítidla jsou jasnější a umožňují lépe vidět detaily.

Technická místnost musí být funkční

Technická místnost je místo, kde je funkčnost klíčová. Zde máme obvykle pračku a sušičku, případně zde žehlíme nebo zde skladujeme ložní prádlo, oblečení a další věci potřebné pro údržbu domu a chod domácnosti.

Doporučená hodnota osvětlení pro technickou místnost je mezi 200 až 300 luxy. Pokud jde o teplotu chromatičnosti světla, neutrální až denní barva chromatičnosti 4000K - 5000K je v této místnosti nejvhodnější. Toto světlo umožňuje nejlepší viditelnost detailů a je ideální pro pracovní úkony.

Pracovna ve které se soustředíme

Pracovna je místem, kde se soustředíme, učíme se, vytváříme a vyděláváme peníze. Světlo do pracovny by mělo být takové, aby podporovalo soustředění a produktivitu. Doporučená hodnota osvětlení pro pracovnu je mezi 300 a 500 luxy pro obecné osvětlení, ale pro čtení nebo psaní na počítači je nutné až 500 - 750 luxů. Pro osvětlení pracovního stolu je vhodné využít závěsné svítidlo nad stůl, které osvětluje prostor stolu, kde je potřeba osvětlenost 500 - 750 luxů pro dobré vidění a soustředění.

Vhodná teplota chromatičnosti světla pro pracovnu je denní bílá 5000K. Toto světlo je blíže dennímu světlu, což pomáhá udržovat bdělost a soustředění.

Dobré osvětlení je důležitou součástí každého domova. Ovlivňuje naši náladu, produktivitu a celkovou kvalitu života. Při výběru osvětlení pro různé místnosti v domě je důležité zvážit, jak budou tyto místnosti využívány, a vybrat dřevěné světlo, které nejlépe vyhovuje těmto potřebám. Doufáme, že vám tento seriál poskytne užitečné rady a inspiraci pro výběr osvětlení pro váš domov.

Ve dalších článcích našeho seriálu se podíváme na konkrétní typy světel a jejich využití, na rozdíly mezi různými zdroji světla a na to, jak můžete osvětlení využít k vytvoření určité atmosféry v různých místnostech u vás doma.

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."