Difuzory ze 100% recyklovaného materiálu

100% recyklované difuzory svítidel

Ekologie a udržitelnost je dnes důležitým tématem, kterému se mnoho společností včetně nás snaží přizpůsobit. I v oblasti osvětlení lze nalézt řešení, která jsou šetrná k životnímu prostředí a zároveň esteticky atraktivní. Svítidla s difuzory (plastovými kryty LED modulů) vyrobenými z 100% recyklovaného akrylátu (PMMA) jsou takovým příkladem.

Námi vyráběná svítidla ze dřeva využívají plastové desky vyrobené v Itálii, které se vyznačují vysokou kvalitou a zároveň šetrností k planetě. Díky 100% recyklovanému materiálu jsou tyto difuzory zpětně opět 100% recyklovatelné, čímž se minimalizuje jejich dopad na životní prostředí.

Výrobní proces difuzorů z R-MMA

Patentovaný proces výroby začíná odpadním PMMA (odřezky, zbytky z výroby, atp.), který přestává být odpadem, spojený s externí činností sběru, třídění a mletí PMMA. Tento materiál je tepelně regenerován, následuje vysoce kvalitní destilace za účelem získání regenerovaného R-MMA. Vedlejší produkty destilace se navíc používají při stejném procesu k výrobě energie. Namísto panenského MMA vyráběného chemickou syntézou, se 100% vyrobené R-MMA používá pro výrobu těchto desek. Výrobní proces je založen na technologii odlévání s vysoce automatizovaným zařízením.

Recyklace PMMA a následná výroba R-MMA šetří energii a snižuje emise skleníkových plynů, protože recyklační proces je obvykle méně náročný na energii než proces výroby nového PMMA z fosilních zdrojů. Navíc recyklace snižuje potřebu těžby nových surovin a přispívá k efektivnějšímu využití zdrojů.

Potenciál globálního oteplování GWP

Celkový potenciál globálního oteplování GWP, je pro desky z R-MMA 2,14E+03, zatímco pro desky PMMA je 4,77E+03. Z čehož vyplývá, že výroba difuzorů z recyklovaného PMMA, tedy desky z R-MMA, které používáme pro výrobu našich LED svítidel, je o 55% šetrnější k naší přírodě.

Vlastnosti recyklovaných difuzorů

Recyklované difuzory z R-MMA neobsahuje žádnou z látek uvedených na seznamu SVHC v množství > 0,1 % a splňují nejnovější nařízení REACH týkající se „látek vzbuzujících mimořádné obavy“.

Výhodou těchto difuzorů jsou jejich skvělé optické vlastnosti, vynikající rozptyl světla a nízký ekologický dopad. Matný (satinovaný) povrch difuzoru navíc dodává svítidlu atraktivní design, který se odlišuje od konkurenčních produktů. Tento povrch také nezanechává otisky prstů ani nečistoty, což činí svítidlo praktickým a esteticky stálým.

Difuzory jsou ve srovnání se sklem až 10x odolnější vůči nárazům a také vůči UV záření, což znamená, že nežloutnou s časem. Tato vlastnost zvyšuje životnost svítidla a udržuje jeho vzhled dlouhodobě atraktivní.

Svítidla lampax. s recyklovanými difuzory představují ideální volbu pro ty, kteří hledají ekologicky šetrné a zároveň designově atraktivní osvětlení. Díky vysoké odolnosti, jedinečnému vzhledu a recyklovatelnosti jsou tato svítidla vhodná pro moderní domácnosti i kancelářské prostory, které dbají na udržitelnost a ochranu životního prostředí.

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."