Výpočet osvětlení místnosti, který zvládnete sami!

Výpočet osvětlení

Výpočet osvětlení místnosti je kritickou součástí jakéhokoli projektu interiérového designu. Bez správného osvětlení by místnost nebyla funkční, esteticky přitažlivá ani pohodlná. Ve světě designu a dekorace je osvětlení nejen funkcí, ale také uměním. Jak tedy provést efektivní výpočet osvětlení místnosti?

Trocha teorie o osvětlení

Začněme s porozuměním veličiny světelného toku. Světelný tok je množství světla, které svítidlo produkuje. Jednotka světelného toku je lumen (lm) a výpočet osvětlení místnosti závisí na požadovaném světelném toku pro daný prostor.

Obecně platí, že pro běžné bytové prostory je doporučený světelný tok přibližně 300 lm/m². Pro kancelářské prostory je to 500 lm/m², zatímco pro prostory, kde je vyžadována vysoká úroveň osvětlení, jako jsou pracovní plochy nebo pracoviště, může to být až 750 lm/m².

Jednoduchý výpočet osvětlení

Teď, když máme základní pochopení světelného toku a požadovaných hodnot pro různé typy prostor, můžeme se ponořit do procesu výpočtu osvětlení místnosti.

K dosažení optimálního osvětlení je důležité správně vybrat typ svítidla. Dřevěná svítidla jsou v současnosti velmi oblíbená, a to díky jejich estetickému a teplému vzhledu, který se hodí do mnoha různých stylů interiéru. Naše dřevěná svítidla jsou vybavena špičkovou LED technologií, což přináší řadu výhod.

  1. Výpočet začíná měřením místnosti. Potřebujeme znát celkovou plochu místnosti (šířka x délka) a výšku stropu. Výška stropu je důležitá pro určení, jak vysoko by měla být svítidla zavěšena.
  2. Poté použijeme standardní hodnoty světelného toku, které jsme uvedli dříve (300 lm/m² pro obytné prostory, 500 lm/m² pro kanceláře, 750 lm/m² pro pracoviště), aby určili celkový požadovaný světelný tok pro místnost. Tuto hodnotu pak rozdělíme mezi počet svítidel, které plánujeme v místnosti použít.
Například, pokud máte místnost o rozměrech 4m x 5m určenou pro obytné účely, budete potřebovat celkový světelný tok 6 000 lm (20 m² x 300 lm/m²). Pokud se rozhodnete použít 4 LED svítidla, každé z nich by mělo mít světelný tok alespoň 1 500 lm (6 000 lm / 4 svítidel), aby byla místnost dostatečně osvětlena.

A to je vše! Jakmile máte tento zjednodušený výpočet hotový, můžete se pustit do výběru svítidel. LED osvětlení ze dřeva je skvělou volbou pro jakýkoliv prostor, protože nabízí kombinaci estetického půvabu a vysoké energetické úspory.

Další faktory ovlivňující osvětlení místnosti

Je také důležité vzít v úvahu barvu světla (teplotu chromatičnosti). LED osvětlení je k dispozici v různých teplotách barev, od teplého (žlutého) světla až po chladné (bílé) světlo. Teplé světlo je obecně příjemnější pro relaxační prostory, jako je obývací pokoj nebo ložnice, zatímco chladné světlo je lepší pro pracovní prostory, jako je kancelář nebo kuchyně.

Výpočet osvětlení místnosti může být na první pohled zdánlivě složitý úkol, ale s pochopením základních principů a využitím správných nástrojů se stává snadným a zábavným projektem. Koneckonců, osvětlení je jedním z nejdůležitějších aspektů vytváření pohodlného a funkčního prostoru. Ať už se rozhodnete pro jakákoliv svítidla, ujistěte se, že vám poskytnou dostatek světla pro vaše potřeby a že budou harmonicky zapadat do celkového designu místnosti. Pamatujte, že dobré osvětlení může skutečně oživit místnost a zvýšit její funkčnost a estetickou hodnotu.

A když už máte vše připravené a vaše nové dřevěné svítidlo je připravené k instalaci, nezapomeňte zohlednit případnou výšku zavěšení u závěsných svítidel. Správně zavěšené svítidlo by mělo být v ideální výšce pro svůj účel. Stropní svítidla by měla být dostatečně vysoko, aby nesvítila přímo do očí, ale zároveň poskytovala dostatek světla pro celou místnost. Svítidlo nad jídelním stolem by mělo být zavěšeno tak, aby neblokovalo výhled přes stůl, ale zároveň poskytovalo dostatek světla pro stravování. Ideálně 100 - 120 cm nad deskou stolu.

Profesionální výpočet osvětlení

V rámci naší odborné služby nabízíme profesionální výpočet osvětlení prostřednictvím sofistikovaného softwaru Relux. To je nástroj široce uznávaný v oboru osvětlovací techniky, který umožňuje provést precizní výpočet osvětlení pro různé typy místností a situací. Tento program dovoluje simulovat různé scénáře osvětlení, což zahrnuje přesné umístění svítidel, typy světelných zdrojů, barvu světla, odrazy a mnoho dalších aspektů.

Pomocí Reluxu lze například modelovat, jak by váš interiér vypadal s určitým dřevěným svítidlem a to za různých podmínek. To vám umožní předem vidět, jaký dopad bude mít dané osvětlení na vaši místnost, je nesmírně užitečné pro výběr nejlepšího řešení.

Využitím profesionálního výpočtu osvětlení tak můžete optimalizovat využití světla v prostoru, předcházet případnému přesvícení či nedostatečnému osvětlení a dosáhnout tak ideální rovnováhy. Tato služba je ideální pro ty, kteří hledají dokonalé světelné řešení, ať už pro domácnost, kancelář, obchodní prostor nebo jakékoliv jiné prostředí.

Jsme letitými odborníky na světelný design a s programem Relux pracujeme denně už 15 let. Máme tak bohaté zkušenosti a jsme tedy schopni poradit vám s výběrem svítidel, ale také připravit komplexní světelně technický výpočet pro váš prostor. Tato služba vám umožní dosáhnout nejlepšího možného výsledku a ušetřit čas i peníze při plánování a implementaci vašeho osvětlovacího řešení.

Jestliže jste dočetli až sem, patrně vám není lhostejný design a funkčnost vašeho domova. A to je vlastně to nejdůležitější. Protože ať už se rozhodnete pro jakákoliv svítidla, ať už se pustíte do jakéhokoliv výpočtu osvětlení místnosti, důležité je, aby vás výsledek těšil a aby vám váš prostor poskytoval pohodlí, které potřebujete.

Výpočet osvětlení místnosti je tak trochu věda, ale také umění. A jako každé umění, i toto má své kouzlo. Když najdete to pravé dřevěné svítidlo, které perfektně doplní váš interiér a když uvidíte, jak tento kousek přírodního materiálu oživuje vaši místnost – pak pochopíte, že celý ten proces byl stojí za to. Takže do toho, pusťte se do výpočtu osvětlení své místnosti a užijte si světlo, které vám bude opravdu vyhovovat!

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."

Doporučené produkty4