Výpočet osvětlení místnosti, který zvládnete sami!

Výpočet osvětlení

Výpočet osvětlení místnosti je kritickou součástí jakéhokoli projektu interiérového designu. Bez správného osvětlení by místnost nebyla funkční, esteticky přitažlivá ani pohodlná. Ve světě designu a dekorace je osvětlení nejen funkcí, ale také uměním. Jak tedy provést jednoduchý výpočet osvětlení místnosti zdarma?

Při výpočtu osvětlení budeme ve zkratce postupovat takto:

  1. Určení účelu místnosti: Obývák, ložnice, kuchyně nebo jiná místnost?
  2. Spočítejte plochu: Změřte délku a šířku místnosti a vynásobte je.
  3. Určete požadovaný světelný tok: Použijte lumeny jako jednotku měření.
  4. Odhadněte potřebný počet svítidel: Podle vzorce pro výpočet osvětlení.
  5. Vyberte správné svítidlo: Stropní svítidlo pro centrální osvětlení nebo závěsné světlo nad jídelní stůl?
  6. Barevná teplota světla: Teplá bílá nebo neutrální bílá jsou pro obytné místnosti ideální.

Trocha teorie o osvětlení

Jelikož denní světlo nemáme k dispozici 24/7 a například v koupelně nebo na chodbě musíme často svítit i přes den, je nutno použít umělé osvětlení.

Denní světlo nemáme 24/7

Začněme s porozuměním veličiny světelného toku. Světelný tok je množství světla, které svítidlo produkuje. Jednotka světelného toku je lumen (lm) a výpočet osvětlení místnosti závisí na požadovaném světelném toku pro daný prostor.

Osvětlenost představuje fyzikální veličinu, která určuje množství světla dopadajícího na určitou plochu - nejčastěji na podlahu nebo v určité výšce. Vyjadřuje se v luxech (lx) a určuje, kolik viditelného světla dopadá jednotku plochy.

Matematicky je osvětlenost definována jako světelný tok (lm) vydělený plochou (m²), na kterou světelný tok dopadá.

Vzorec pro výpočet osvětlení:

Osvětlenost (lx) = Světelný tok (lm) / Plocha (m2)

Obecné doporučení pro obytné místnosti s výškou stropu kolem 2,5m je:

  • pro chodby a koupelny: cca 150 - 250 lm/m²
  • pro běžné bytové prostory: cca 300 - 400 lm/m²
  • pro kuchyně: cca 500 - 750 lm/m²

Intenzita osvětlení v obytných místnostech

Intenzita osvětlení (tzv. udržovaná osvětlenost) hraje klíčovou roli při vytváření pohodlného a funkčního prostředí. Správně zvolená úroveň osvětlení ovlivňuje náladu, produktivitu a naši celkovou pohodu.

Normy pro osvětlení jsou závazné pouze pro veřejné prostory (školy, nemocnice, úřady) a pro průmyslové činnosti (výrobní haly, sklady, administrativa, atd.)

V této tabulce jsou uvedeny doporučené intenzity osvětlení, které však z normy pro osvětlení vychází:

Obývací pokoj

200 - 300 lx

Ložnice

100 - 200 lx

Dětský pokoj

300 - 500 lx

Kuchyně, jídelna

300 - 500 lx

Kuchyňská linka, ostrůvek

500 - 750 lx

Pracovna (PC stůl)

500 - 750 lx

Koupelna

100 - 200 lx

Chodba

100 - 150 lx

Šatna

200 - 300 lx

Jednoduchý výpočet osvětlení místnosti

Teď, když máme základní pochopení světelného toku a požadovaných hodnot pro různé typy prostor, můžeme se ponořit do procesu výpočtu osvětlení místnosti.

K dosažení optimálního osvětlení je důležité správně vybrat typ svítidla a zvážit jeho příkon (watty) a světelný tok. Dřevěná svítidla jsou v současnosti velmi oblíbená, a to díky jejich estetickému a teplému vzhledu, který se hodí do mnoha různých stylů interiéru. Naše dřevěná svítidla jsou vybavena špičkovou LED technologií, což přináší řadu výhod.

Výpočet začíná měřením místnosti

Potřebujeme znát celkovou plochu místnosti (šířka x délka) a výšku stropu. Výška stropu je také důležitá pro určení, jak vysoko by měl být zavěšený například lustr nad jídelní stůl.

Výpočet osvětlení začíná měřením místnosti

Poté použijeme standardní hodnoty světelného toku, které jsme uvedli dříve, aby určili celkový požadovaný světelný tok pro místnost. Tuto hodnotu pak rozdělíme mezi počet svítidel, které plánujeme v místnosti použít.

  • pro chodby a koupelny: cca 150 - 250 lm/m²
  • pro běžné bytové prostory: cca 300 - 400 lm/m²
  • pro kuchyně: cca 500 - 750 lm/m²
Například, pokud máte místnost o rozměrech 4m x 5m - například obývací pokoj, budete potřebovat celkový světelný tok 6 000 lm (20 m² x 300 lm/m²).
Pokud se rozhodnete použít čtyři LED svítidla (nebo LED žárovky), každé z nich by mělo mít světelný tok alespoň 1 500 lm (6 000 lm / 4 svítidel), aby byla místnost dostatečně osvětlena.

A to je vše!

Jakmile máte tento zjednodušený osvětlovací návrh hotový, můžete se pustit do výběru svítidel. LED osvětlení ze dřeva je skvělou volbou pro jakýkoliv prostor, protože nabízí kombinaci estetického půvabu a vysoké energetické úspory.

Další faktory ovlivňující osvětlení místnosti

Je také důležité vzít v úvahu barvu světla (teplotu chromatičnosti). LED osvětlení je k dispozici v různých teplotách barev, od teplého (žlutého) světla až po chladné (bílé) světlo.

Pokud si nejste jistí, jaká barva světla v kelvinech je nejvhodnější, přečtěte si článek Teplá bílá vs. studená bílá: Kterou vybrat? a budete mít jasno :-)

Výpočet osvětlení místnosti může být na první pohled složitý úkol, ale s pochopením základních principů a využitím správných nástrojů se stává snadným a zábavným projektem. Koneckonců, osvětlení je jedním z nejdůležitějších aspektů vytváření pohodlného a funkčního prostoru.

Ať už se rozhodnete pro jakákoliv svítidla, ujistěte se, že vám poskytnou dostatek světla pro vaše potřeby a že budou harmonicky zapadat do celkového designu místnosti. Pamatujte, že dobré osvětlení může skutečně oživit místnost a zvýšit její funkčnost a estetickou hodnotu.

A když už máte vše připravené a vaše nové dřevěné svítidlo je připravené k instalaci, nezapomeňte zohlednit případnou výšku zavěšení u závěsných svítidel. Správně zavěšené svítidlo by mělo být v ideální výšce pro svůj účel. Stropní svítidla by měla být dostatečně vysoko, aby nesvítila přímo do očí, ale zároveň poskytovala dostatek světla pro celou místnost. Svítidlo nad jídelním stolem by mělo být zavěšeno tak, aby neblokovalo výhled přes stůl, ale zároveň poskytovalo dostatek světla pro stravování. Ideálně 80 - 100 cm nad deskou stolu.

Zpracujeme profesionální výpočet osvětlení místnosti

Jako službu našim zákazníkům nabízíme profesionální návrh osvětlení interiéru prostřednictvím sofistikovaného softwaru Relux. To je nástroj široce uznávaný v oboru osvětlovací techniky, který umožňuje provést precizní výpočty osvětlení pro různé typy místností a situací.

Pracovní prostředí programu Relux

Tento program dovoluje simulovat různé scénáře osvětlení, což zahrnuje přesné umístění svítidel, typy světelných zdrojů, barvu světla, odrazy a mnoho dalších aspektů.

Pomocí Reluxu lze například modelovat, jak by váš interiér vypadal s určitým dřevěným svítidlem a to za různých podmínek. To vám umožní předem vidět, jaký dopad bude mít dané osvětlení na vaši místnost, je nesmírně užitečné pro výběr nejlepšího řešení.

Využitím profesionálního výpočtu osvětlení tak můžete optimalizovat návrh osvětlení místnosti a předcházet případnému přesvícení či nedostatečnému osvětlení a dosáhnout tak ideální rovnováhy. Tato služba je ideální pro ty, kteří hledají dokonalé světelné řešení, ať už pro domácnost, kancelář, obchodní prostor nebo jakékoliv jiné prostředí.

Výpočet osvětlení v programu Relux

My, z lampax.cz, jsme letitými odborníky na světelný design a v Reluxu pracujeme denně už 20 let. Máme tak bohaté zkušenosti a jsme tedy schopni poradit vám s výběrem svítidel, ale také připravit komplexní světelně technický výpočet pro váš prostor. Tato služba vám umožní dosáhnout nejlepšího možného výsledku a ušetřit čas i peníze při plánování a implementaci vašeho osvětlovacího řešení.

Jestliže jste dočetli až sem, patrně vám není lhostejný design a funkčnost vašeho domova. A to je vlastně to nejdůležitější. Protože ať už se rozhodnete pro jakákoliv svítidla, ať už se pustíte do jakéhokoliv výpočtu osvětlení místnosti, důležité je, aby vás výsledek těšil a aby vám váš prostor poskytoval pohodlí, které potřebujete.

Výpočet osvětlení místnosti je tak trochu věda, ale také umění. A jako každé umění, i toto má své kouzlo. Když najdete to pravé dřevěné svítidlo, které perfektně doplní váš interiér a když uvidíte, jak tento kousek přírodního materiálu oživuje vaši místnost – pak pochopíte, že celý ten proces stojí za to.

Takže do toho, pusťte se do výpočtu osvětlení své místnosti a užijte si světlo, které vám bude opravdu vyhovovat!

 

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."