Teplá bílá vs. studená bílá: Kterou vybrat?

Teplá bílá nebo studená bíla barva světla?

Výběr mezi teplou a studenou barvou světla může být při koupi nového osvětlení nelehký. V obytných místnostech, kde je chceme navodit pohodlí a útulnou atmosféru (ložnice, dětský pokoj, obývací pokoj), je vhodnější použít osvětlení s teplou barvou světla. Naopak v místnostech, kde potřebujeme vytvořit energickou a svěží atmosféru (kuchyně, pracovny, kanceláře), jsou ideální svítidla s chladnou až studenou barvou světla. Která z těchto dvou barev světla je pro vaši místnost teda vhodnější?


Teplota barvy světla: Základy

Než se zaměříme na samotné rozdělení bílé barvy, musíme vědět, z čeho takové rozdělení vyplývá a proč se tomu vlastně říká teplota barvy.

Teplota barvy je charakteristika světelného záření, která udává teoretickou teplotu, při níž by tzv. absolutně černé těleso vyzařovalo světlo se stejným spektrálním složením jako zkoumaný světelný zdroj. Proto je tato barva označována jako teplota a vyjadřuje v jednotce Kelvin se zkratkou K. Jde o základní faktor používaný pro popis bílého světla svítidel a světelných zdrojů.

Správným výrazem se teplota barvy, v oboru osvětlovací techniky, nazývá náhradní teplota chromatičnosti, z anglického Correlated Color Temperature (zkratka CCT).

Základní rozdělení bílých barev

Teploty barev světla

Teplé a studené barvy světla jsou rozděleny do kategorií podle jejich teploty chromatičnosti.

Nižší barevná teplota (2700 K - 3200 K) má nažloutlý až oranžový barevný tón a proto se jim říká teplá barva. Tato barva poskytuje příjemné hřejivé světlo podobné Slunci v pozdějších odpoledních hodinách.

Naproti tomu studená barva světla má vyšší barevnou teplotu (5000 K - 6500 K), která se s vyššími hodnotami přelévá lehce až do modra. Toto světlo vytváří energickou náladu, která je ideální pro pracovní osvětlení v kuchyních nebo kancelářích.

Mezi těmito teplotami barvy se nachází tzv. neutrální bílá nebo denní bílá barva s teplotou chromatičnosti 4000 - 5000K. Tato barva je zlatý střed mezi oběma barvami světla a má velmi univerzální použití od kuchyně přes obývací pokoj až do ložnice.

Při výběru mezi teplou a studenou barvou světla však musíte zvážit i aspekty použití.

Teplá bílá < 3 200 K
Neutrální bílá 3 200 - 5 000 K
Studená bílá 5 000 - 6 500 K

Co je teplá barva světla?

Teplá bílá barva je světlo s teplejším = nažloutlým až oranžovým odstínem, které je příjemné a vytváří pohodlnou a útulnou atmosféru. Tento odstín je podobný s teplotou barvy klasické žárovky s wolframovým vláknem, které vytvářejí právě takové světlo.

Teplá barva světla má nižší teplotu chromatičnosti, obvykle mezi 2 700 až 3 200 kelviny (K). Čím nižší je hodnota kelvinů, tím teplejší je světlo. Teplá bílá barva světla je často používána v interiérech pro vytváření příjemného a relaxačního prostředí, protože vytváří pocit pohody a komfortu. Tato barva světla je vhodná například pro obývací místnosti, ložnice a místnosti, kde chcete vytvořit příjemnou atmosféru.

Teplá barva světla v ložnici

Výhody Nevýhody

- vytváří příjemnou a útulnou atmosféru

- pomáhá snižovat únavu očí

- je bližší přirozené barvě ohně

- zvýrazňuje barvu pleti (např. při focení)

- podporuje relaxaci a spánek

- zobrazuje méně živé barvy

- nemusí poskytovat optimální světlo pro určité úkoly

- opticky zmenšuje prostor místnosti

- není vhodná pro pracovní prostory

- v některých prostorech působí neatraktivně

Charakteristika teplé barvy světla

  • Teplé světlo má žluto-oranžový odstín, který je blízký barvě světla hořící svíčky nebo zapadajícího Slunce.
  • Tento typ světla má nižší barevnou teplotu než denní světlo. To mu dodává jemnější a uklidňující pocit.
  • Teplé světlo je méně ostré a více rozptýlené než studené bílé nebo denní světlo. Díky tomu je vynikající volbou pro vytvoření uklidňujícího a příjemného prostředí.
  • Teplá barva světla vytváří měkké stíny a teplou záři, která lichotí pleťové barvě a předmětům v místnosti.
  • Další charakteristikou teplého světla je, že zvyšuje teplo a sytost barev. Díky tomu působí živěji a přirozeněji. Teplejší světlo má totiž vyšší obsah červené barvy, což To může přinést teplé tóny předmětů a povrchů.

Výhody použití teplé barvy

Výhody použití svítidla s teplou barvou vyzařovaného světla oproti studené nebo denní bílé barvě jsou především tyto:

  • Podporuje relaxaci a pohodlí: Teplá barva světla má uklidňující účinek na naše tělo i mysl. Díky tomu je ideální volbou pro prostory, kde se chceme cítit klidně a pohodlně. Je to ideální barva světla pro ložnici a dětský nebo obývací pokoj.
  • Zlepšuje atmosféru a navozuje příjemnou náladu: Teplé světlo vytváří příjemnou atmosféru a díky tomu je oblíbenou volbou pro osvětlení v restauracích, kavárnách a dalších pohostinských zařízeních.
  • Zlepšuje kvalitu spánku: Vystavení chladnému nebo studeně tónovanému světlu večer, může narušit náš přirozený cyklus spánku a bdění. To může vést ke špatné kvalitě spánku. Naproti tomu teplé světlo nám pomáhá se uklidnit. Pomáhá nám také připravit se na spánek, což vede k lepší kvalitě spánku.
  • Přirozenější tóny pleti: Teplá barva světla zdůrazňuje přirozené tóny pleti, která vypadá zdravěji a přirozeněji. To je důvod, proč mnoho vizážistů a fotografů preferuje teplé světlo.

Jaký má teplá barva vliv na naši náladu?

Teplá barva světla, charakterizovaná žlutými a oranžovými tóny, má významný vliv na naši psychiku. Toto osvětlení vytváří klidné a relaxační prostředí, což pomáhá snižovat stres a napětí. Dále teplé světlo podporuje atmosféru útulnosti, což podporuje sociální interakci a pocit sounáležitosti. V mnoha kulturách je teplá barva světla spojena s pohodou a útulností, často připomínající západy slunce nebo světlo svíček, což může evokovat pozitivní a nostalgické vzpomínky.

Teplá barva světla pro relaxaci

V oblasti spánku podporuje teplá barva světla lepší spánkové návyky. Na rozdíl od studeného světla, které může narušit naše cirkadiánní rytmy potlačením produkce melatoninu, teplé světlo má méně rušivý vliv na naše spánkové cykly. Přechod k teplejšímu osvětlení ve večerních hodinách pomáhá tělu připravit se na spánek. Navíc, pokud je třeba mít v noci světlo, například při návštěvě koupelny, teplé světlo je vhodnější, protože nenaruší náš cirkadiánní rytmu tak, jako studené světlo.

Když se bavíme o tvorbě melatoninu, teplá barva světla má svou výhodu. Modré světlo silně potlačuje tvorbu melatoninu, což narušuje přirozený spánkový cyklus. Naopak teplé světlo na tvorbu tohoto hormonu menší vliv. Melatonin je klíčový pro regulaci našeho spánkového cyklu, a jeho produkce roste ve večerních hodinách, aby nám pomohl usnout. Výběr teplého osvětlení, zejména v noci, může být tedy klíčovým krokem k podpoře zdravého spánku a celkové pohody.

Kdy a kde použít teplou barvu světla?

Existuje několik případů, kdy je vhodnější použití teplé barvy chromatičnosti. Teplé světlo vytváří příjemné a útulné prostředí v obytných místnostech. Teplá barva světla je také často používána v restauracích, barech a kavárnách, kde vytváří příjemnou a intimní atmosféru, kde se cítíme dobře.

Teplá barva světla v obývacím pokoji

Další situace, kdy může být preferováno teplé světlo, je při fotografování nebo natáčení videí. Teplé světlo dodává portrétům lichotivý a přirozeně vypadající barvu. Taky vytváří jemnou a romantickou atmosféru na svatebních fotkách a videích, proto se často ladí do teplých odstínů. Je však důležité si uvědomit, že teplé světlo nemusí být vhodné pro všechny situace, například v komerčním nebo průmyslovém prostředí. V těchto případech je osvětlenost a dobré vidění důležitější než atmosféra. Pro tyto prostory je vhodnější studené nebo denní bílé světlo. Navíc teplá barva světla není ideální pro úkoly, které vyžadují vizuální jas a přesnost. Například čtení nebo práce na počítači.

  Osvětlení ložnice
  Osvětlení dětského pokoje
  Osvětlení obývacího pokoje
  Osvětlení relaxačních místností
  Osvětlení restautace, kavárny
  Osvětlení roubenky 

Co je studená barva světla?

Studené světlo má barevnou teplotu 5 000 K - 6 500 K. Teplotě mezi 5 000 K - 5 700 K se často říká denní bílá, protože se jedná o barvu blízkou dennímu světlu za jasného slunečného dne (teplota Slunce je přibližně 5 500 K). Při horní hranici od 6 000K do 6 500 K je barva více do modra a odpovídá dennímu světlu při zatažené obloze. Tato teplota chromatičnosti vytváří jasnou, energizující atmosféru a často se používá v komerčním prostředí, kancelářích a průmyslu. Lidé zde musí být ostražití, soustředění a není vhodné aby byly unavení nebo ospalí.

Studená barva světla v kanceláři

Výhody Nevýhody

- jasnější světlo

- zvyšuje bdělost a produktivitu

- je ideální pro práci

- zlepšuje zrakovou ostrost a vnímání detailů

- opticky zvětšuje prostor

- může způsobit únavu očí a bolest hlavy

- barvy působí vybledle a neatraktivně

- není vhodná pro odpočinkové místnosti

- vytváří neútulný dojem chladné místnosti

- může působit negativně na některé osoby

Charakteristika studené barvy světla

  • Studené světlo má bílý až modrobílý odstín, který je blízký barvě světla slunečného dne až dne se zamračenou oblohou.
  • Tento typ světla má vyšší barevnou teplotu než teplé světlo. Díky tomu snižuje únavu a zvyšuje produktivitu.
  • Studené světlo je více ostré a zlepšuje vidění detailů. 
  • Osvětlení se studenou barvou světla se používá k vytvoření moderní a čisté atmosféry místnosti.

Výhody použití studené barvy

Výhody použití svítidla se studenou barvou vyzařovaného světla oproti teplé barvě jsou především tyto:

  • Zvýšená ostražitost a produktivita: Studené světlo prokazatelně zlepšuje kognitivní výkon a zvyšuje bdělost. Díky tomu je ideální pro použití na pracovištích a ve studijních prostorách.
  • Vylepšená vizuální čistota: Studené světlo zvyšuje vizuální čistotu, takže je snazší vidět detaily. To může být užitečné zejména v prostředích, jako jsou umělecká studia a nemocnice. Studené denní světlo s vysokým indexem podání barev je také používáno v průmylu, například v lakovnách při kontrole kvality atp.
  • Zvýšená produkce Serotoninu: Světelné zdroje chladného světla, podporují tvorbu hormonu Serotonin, který je důležitý pro bdění a nízký pocit únavy.
  • Bezpečnostní aspekt: Svítidla se studenou barvou světla jsou vhodnější například taky jako bezpečnostní osvětlení v budovách, protože usnadňují vidění ostrahy objektu a lepšího rozpoznání hrozeb a potenciálního nebezpečí. 

Jaký má studená barva vliv na naši náladu?

Bylo zjištěno, že chladné až studené světlo, známé také jako modré světlo, ovlivňuje naši náladu několika způsoby. Studie ukázaly, že vystavení studenému světlu, zejména večer nebo v noci, narušuje náš cirkadiánní rytmus. Tento 24hodinový cyklus reguluje vzorce spánku a bdění, sekreci hormonů a další fyziologické procesy.

Jedním z hlavních způsobů, jak studené světlo ovlivňuje naši náladu, je potlačení produkce melatoninu. To je hormon, který nám pomáhá usnout a spát. Pokud jsme večer vystaveni studenému světlu, náš mozek to interpretuje jako denní světlo a začne produkovat melatonin. Takovým zdrojem světla v noci, jsou dnes zejména dipleje elektronických zařízení, jako jsou chytré telefony, tablety a počítače. To může vést k potížím s usínáním, narušenému spánku a denní ospalosti. Negativně tak ovlivňuje naši náladu a kognitivní výkon.

Studené světlo je navíc spojováno se zvýšeným rizikem deprese. Zejména u lidí, kteří jsou již k tomuto stavu náchylní. Studie publikovaná v časopise Nature zjistila, že vystavení modrému světlu zvyšuje aktivitu v části mozku, která je spojena s depresí. To vede k většímu riziku rozvoje příznaků deprese. Na druhou stranu, vystavení přirozenému světlu má účinky na zlepšení nálady, zejména ráno nebo brzy odpoledne. Přirozené světlo pomáhá regulovat náš cirkadiánní rytmus a podporuje produkci serotoninu. Tento neurotransmiter přispívá k pocitům pohody a štěstí. A může pomoci zmírnit příznaky sezónní afektivní poruchy (SAD).

Kdy a kde použít studenou barvu světla?

Jednou z nejběžnějších aplikací studeného světla je pracovní prostředí, jako jsou kanceláře, průmyslové haly a továrny. To může pomoci zlepšit soustředění a produktivitu. Studené světlo také prospívá oblastem vyžadujícím podrobné úkoly, jako jsou ordinace, umělecké ateliéry a dílny. Studené světlo se navíc často používá pro osvětlení sportovišť a stadionů. Jeho modrý odstín pomáhá zvýšit kontrast a zlepšit viditelnost za špatných světelných podmínek a usnadňuje navigaci a zajišťuje lepší vidění.

Studená barva světla v dílně

Studené světlo lze také použít pro dekorativní účely v komerčních a rezidenčních prostředích, zejména v prostorách s moderním nebo minimalistickým designem. Dokáže vytvořit čistý a futuristický vzhled. Studená barva světla také zlepšuje vzhled kovových nebo reflexních povrchů.

  Osvětlení kuchyně
  Osvětlení pracovny
  Osvětlení kanceláře
  Osvětlení dílny
  Osvětlení výrobního prostoru
  Osvětlení ordinace 

Rozdíly mezi teplou a studenou barvou světla

Nyní už znáte rozdíly mezi teplou a studenou barvou světla. Pojďme si teď shrnout jejich hlavní rozdíly:

Teplá bílá Studená bílá

- Teplé osvětlení vyzařuje barvu blíže přirozenému (načervenalému) světlu plamene.

- Teplota barev pro teplé osvětlení se pohybuje od 2 700 K do 3 200 K.

- Teplé osvětlení poskytuje útulnou a relaxační atmosféru.

- Pro spánkový cyklus je teplé světlo prospěšné.

- Teplé osvětlení je skvělé pro ambientní osvětlení.

- Tato světla jsou dobrá pro oči.

- Studené osvětlení působí namodrale až nepřirozeně

- Teplota studených barev se pohybuje od 5 000 K do 6 500 K.

- Chladné světlo poskytuje energickou atmosféru.

- Váš spánkový cyklus může být působením studeného světla v noci narušený.

- Chladné osvětlení funguje nejlépe pro osvětlení pracovních prostorů.

- Dlouhodobé vystavení studenému světlu může vézt k bolesti očí a hlavy.

Teplá barva vs. studená barva: Která je lepší a proč?

Jak již víme z předchozích odstavců, tak teplota barvy světla ovlivňuje naše vnímání i náladu. V kontextu osvětlení a designu může volba mezi teplou a studenou barvou mít výrazný dopad na atmosféru prostoru a dokonce i na naši produktivitu. Otázka tedy zní: Která teplota chromatičnosti je lepší?

Barva světla do ložnice

Kdo by nechtěl udržovat ložnici útulnou? A aby byla ve vašem pokoji zachována útulnost, nejlépe zafungují teplá světla. Dodají vaší ložnici efekt světla svíček a ohně, který vás uvolní. Kromě toho výzkumy jasně ukazují, že je teplá barva světla dobrá pro kvalitní spánek. Zlepšuje váš spánkový cyklus a pomůže vám se ráno vzbudit odpočinutí a s plnou energií. Pro osvětlení ložnice můžete zvolit stropní svítidlo BLOKK 30W s teplotou chromatičnosti 3 000 K, které navíc dodá vaší ložnici krásný kousek přírody, do vaší ložnice.

Barva světla do dětského pokoje

Kdo by nechtěl udržovat ložnici útulnou? A aby byla ve vašem pokoji zachována útulnost, nejlépe zafungují teplá světla. Dodají vaší ložnici efekt světla svíček a ohně, který vás uvolní. Kromě toho výzkumy jasně ukazují, že je teplá barva světla dobrá pro kvalitní spánek. Zlepšuje váš spánkový cyklus a pomůže vám se ráno vzbudit odpočinutí a s plnou energií. Pro osvětlení ložnice můžete zvolit stropní svítidlo BLOKK 30W s teplotou chromatičnosti 3 000 K, které navíc dodá vaší ložnici krásný kousek přírody, do vaší ložnice.

Barva světla do obývacího pokoje

Pro osvětlení obývacího pokoje jsou nejvhodnější svítidla s teplou až neutrální bílou barvou světla. V obývacím pokoji totiž odpočíváme po práci, trávíme čas s rodinou a nebo odpočíváme u oblíbeného seriálu předtím, než půjdeme spát. Aby se naše tělo připravilo na spánek, je důležité ho ve večerních hodinách nevystavovat příliš studenému světlu a tak je pro osvětlení obýváku vhodné použít svítidla s teplou barvou světla.

Barva světla do kuchyně

Kuchyně je místo, kde pracujeme - vaříme jídlo, krájíme zeleninu atp. Aby bylo možno tyto úkoly správně provádět, vyžaduje kuchyně správné a silné osvětlení. Kromě toho je také důležité správně vnímat barvu jídla při vaření. Vzhledem k těmto faktorům funguje lépe světlo s chladnější teplotou barev (denní bílá). Pomáhá vám vidět na práci a zobrazuje přesnější barvy přísad a potravin. Jako osvětlení kuchyně je ideální použít dřevěné svítidlo BLOKK 45W, které má velmi silný světelný tok a budete tak na své kulinářské umění dobře vidět. 

Denní světlo v kuchyni

Barva světla do pracovny

Volba správné barvy světla do pracovny může mít zásadní vliv na produktivitu, koncentraci a celkovou pohodu během práce. Pro osvětlení domácí pracovny doporučujeme použití svítidla s denní bílou barvou 5 000 K. Tento odstín je blízký přirozenému světlu během dne, což podporuje bdělost a zlepšuje koncentraci. Příliš teplé světlo působí relaxačně a snižuje produktivitu, nopak příliš studené světlo může být rušivé a ne příliš příjemné. Denní bílá barva nabízí ideální rovnováhu pro vytvoření efektivního a komfortního pracovního prostředí.

Barva světla do studentského pokoje

Pro studijní prostory se obecně doporučuje neutrální až studené světlo s barevnou teplotou 4000 K až 5000 K. Poskytuje dostatečné jasné osvětlení pro úkoly, jako je čtení, psaní nebo práce na počítači. Kromě toho použití světel s tímto barevným spektrem snižuje únavu očí. Mimo hlavní, centrální svítidlo, je vhodné použít i závěsné svítidlo nad stůl, které bude osvětlovat výhradně prostor stolu silným světlem s chromatičností 5 000 K.

Barva světla do kanceláře

Obecně platí, že pro kanceláře jsou nejlepší studené barvy (5 000 K - 6 500 K). Poskytují jasné, energizující světlo, které pomáhá zlepšit soustředění a produktivitu. Tato barva světla je ideální pro kancelářské pracovní stanice, kde musíte pracovat na počítači nebo papírovat. V těchto oblastech není použití teplého světla dobrý nápad, protože to způsobí ospalost zaměstnanců. 

Barva světla do šatny

Při výběru osvětlení do šatny je klíčové zvolit barvu světla, která nejvíce odpovídá přirozenému denní světlu. Ideální je tedy denní bílá s teplotou chromatičnosti 5 000 K - 5 500K, která umožní správně identifikovat a koordinovat barvy oblečení a zároveň podporuje věrné zobrazení barvy pleti. V šatně chceme vidět barvy oblečení tak, jak vypadají na denním světle, protože to umožňuje přesnější výběr kombinací a zabraňuje nepříjemným překvapením, když oblečení ve skutečnosti vypadá jinak než ve špatném světle. 

Barva světla do chodby

V chodbách a zádveřích, které slouží jako tranzitní prostory a místo prvního dojmu, je důležité volit světlo, které je přívětivé a zároveň funkční. Neutrální teplota barvy světla, skloubitelná s přirozeným denním světlem, je ideální volbou. Tento odstín zajišťuje, že prostory nebudou působit chladně ani příliš teple, což vytváří příjemnou a vítající atmosféru. Navíc střední barva světla podporuje dobré vidění, což je klíčové v oblastech, kde se máme klíče, obuv nebo oděvy. Pro osvětlení chodby je ideální stropní světlo BLOKK RS 20W v neutrální bílé 4000K.

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."