Světelný tok je klíč k pochopení "výkonu" LED svítidel

Co je světelný tok?

Jedním z nejčastějji kladených dotazů, když jde o nákup LED svítidla, je: „Kolik světla toto svítidlo vydává?“ Ačkoli bylo v minulosti běžné vybírat světelné zdroje na základě jejich příkonu, u moderních LED svítidel je tento přístup zavádějící. Klíčovým ukazatelem "svítivosti" světelného zdroje je nyní světelný tok, udávaný v jednotce lumen (lm).

Co je světelný tok?

Světelný tok je míra viditelného světla, kterou světelný zdroj (svítidlo) produkuje. Tato hodnota se vyjadřuje v jednotkách zvaných lumeny a poskytuje nám kvantitativní ukazatel, kolik světla svítidlo vydává do prostoru. Čím vyšší je hodnota lumenů (lm), tím více světla získáte od světelného zdroje resp. svítidla.

LED osvětlení vs. klasické žárovky

Klasické žárovky byly dříve hodnoceny podle jejich příkonu (vyjádřeného v wattech), což je ale příkon, který nám neříká nic o množství světla, které tento světelný zdroj vyprodukuje. Mnoho lidí si tedy vybudovalo intuitivní pochopení toho, kolik světla mohou očekávat od žárovky s určitým příkonem - např. když nám praskla "šedesátka" žárovka, šli jsme do elektra a chtěli "šedesátku" žárovku a bylo nám vcelku jedno od jaké značky a výrobce, protože měli všechny přibližně stejný světelný tok v rozmězí 700 - 750 lm. Proto jsme to neřešili a nakupovali světelné zdroje podle příkonu.

Avšak u LED svítidel je tento přístup problematický, řekl bych v dnešní době přímo nevhodný a špatný. LED technologie je mnohem účinnější než klasické žárovky, což znamená, že pro stejný světelný výkon potřebují mnohem méně energie. Takže zatímco klasická 60W žárovka může produkovat okolo 750 lm, LED svítidlo s podobným světelným tokem může mít příkon pouze 6 W ale taky 10 W.

Důležitost světelného toku

V dnešní době LED svítidel je tomu ovšem jinak. Úplně jinak. V době LED osvětlení je kvůli (díky) jiné technologii, která je založená na polovodičích situace taková, že je celkový světelný tok vyzářený LED, je zavislý na mnoha faktorech. Těmi jsou především kvalita použitého křemíku v čipu, bondovacích vodičích, luminoforu (to je to žluté, co vidíte na LED diodě), kvalitě plastového pouzdra a dalších. Je to opravdu věda a proto je u různých výrobců LED, se zdánlivě stejnými parametry výkonu, možné dosáhnout různého světelného toku. Velmi často i o několik desítek procent.

Při výběru LED svítidel je tato problematika tudíž mnohem záludnější, než u samotných světelných zdrojů (žárovek). Mnoho výrobců se neotálí uvádět u svých výrobků tzv. světelný tok zdroje (tzv. z čipu, z LED). Toto je možná údaj pravdivý, ale není nám vůbec nic platný, protože jsou v LED svítidlech používány difuzory (plastové kryty svítidel rozptylující světlo) z různých materiálů, které pohltí 20 - 40% světelného toku vyzářeného LED modulem resp. LED čipy. Taky samotná konstrukce svítidla a odrazy uvnitř korpusu svítidla mají velký vliv na celkový světelný tok vyzářený LED svítidlem do prostoru.

Proto je nutné se při výběru LED světel srovnávat především hodnotu celkového světelného toku (tzv. ze svítidla a nikoliv ze zdroje) a ne výkonu resp. příkonu.

U našich dřevěných svítidel uvádíme vždy celkový světelný tok ze svítidla.

Světelný tok je klíč

Světelný tok nám poskytuje přímý údaj o "svítivosti" světelného zdroje a je klíčovým ukazatelem při výběru LED osvětlení. Přestože může být pro mnohé nové se oprostit od starého způsobu myšlení na základě příkonu, zaměření se na lumeny při nákupu svítidel vám poskytne jasné a účinné osvětlení, které potřebujete.

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."