Index podání barev CRI svítidel a jak ovlivňuje naše vnímání barev

Co je index podání barev CRI?

Když se rozhodujeme o nákupu nového svítidla, jedním z parametrů, na který zejména u LED svítidel narazíme, je index podání barev nebo-li CRI. Ale co to vlastně znamená a jak ovlivňuje naše vnímání prostředí kolem nás? Tento článek vám představí index podání barev, jak se měří a proč je tato hodnota součástí parametrů LED svítidel.

Co je index podání barev CRI?

Index podání barev, nebo CRI (Color Rendering Index), je měření toho, jak přesně svítidlo reprodukuje barvy v porovnání s ideálním nebo přírodním světelným zdrojem resp. Sluncem. Je to metrika pro porozumění kvalitě světla, které světelný zdroj produkuje. Významný je zejména v aplikacích, kde je důležité přesné barevné vidění, jako je nákup oblečení, umělecká galerie, nebo lékařské a zubní ordinace.

Index podání barev CRI, se měří na stupnici od 0 do 100, kde 100 znamená dokonalé podání barev a tuto hodnotu představuje denní světlo - Slunce. Světlo s vyšším CRI bude reprodukovat barvy předmětů přesněji než světlo se stejnou barvou, ale nižším CRI.

Srovnání CRI - indexu podání barev

S indexem podání barev jste se určitě už setkali: Pokud procházíte nočním městem pod pouličním osvětlením, které využívá sodíkových výbojek (klasické žluté světlo v ulici) a máte na sobě červené triko, tak pod tímto osvětlením nemá triko červenou, ale hnědou barvu. To je způsobeno tím, že mají sodíkové výbojky index podání barev CRI cca 20 Ra. Tzn. že se pod jejich světlem ztratí 80% informací o barvě, než když městem procházíte v denním světle.

Jak se měří index podání barev CRI?

Jak se měří index podání barev CRI?CRI je vypočítán pomocí série 15-ti barevných testů (R1 - R15), které se provádí ve fotometrické laboratoři. Speciální sada těchto standardizovaných barev se osvětlí světlem, které se testuje, a porovnává se s barvami osvětlenými referenčním světlem při stejné barevné teplotě. Rozdíl mezi barvami jak je vidíme pod testovaným svítidlem a referenčním zdrojem světla (etalonem), se kvantifikuje pomocí výpočtu, který nám dá výslednou hodnotu CRI. Tato výsledná hodnota se označuje jako "Ra" (Rendering average - průměr vykreslení/zobrazení).

Je důležité podotknout, že CRI je nejlepší pro bílé světelné zdroje s barvou teploty od 2700K (teplá bílá) do 6500K (studena bílá). Pro světla s monochromatickými barvami, jako jsou barevné LED nebo fluorescenční a výbojková svítidla, nemusí CRI poskytovat přesné výsledky.

Z čeho index podání barev CRI vychází?

Index podání barev CRI, byl poprvé zaveden v roce 1974 Mezinárodní osvětlovací komisí (CIE) jako standard pro měření kvality světla. Tento standard byl vytvořen na základě studií vizuálního vnímání lidského oka a barevné psychologie.

Black Body Locus a jeho spojení s indexem podání barev CRI

Křivka Black Body LocusCRI je spojen s pojmem zvaným "Black Body Locus", což je křivka v barevném prostoru CIE XYZ, která představuje barvu absolutně černého tělesa (ideálně černý objekt, který pohlcuje veškeré světlo, které na něj dopadne) při různých teplotách. To nám poskytuje diagram barevných teplot, od nejteplejších (nejnižších) k nejstudenějším (nejvyšším).

Významnou součástí CRI je, jak se světelný zdroj vyrovná s tímto ideálním diagramem barevných teplot. Světlo, které se přesně shoduje s tzv. Black Body Locus (absolutně černým tělesem) na dané barvě teploty, má maximální možný CRI 100. Jakmile se barva světelného zdroje vzdaluje od tohoto ideálního průběhu, hodnota CRI klesá.

Doporučené hodnoty indexu podání barev CRI

Nyní už chápete důležitost CRI (Indexu podání barev), ale možná jste si nebyli vědomi, že existují specifické hygienické normy, které stanovují minimální požadované hodnoty CRI pro různé typy prostorů.

Proč je to tak důležité? Představte si, že jste v místnosti, kde je světlo chladně bílé (více než 5000K) a to zplošťuje barvy kolem vás. Osvětlení má vliv na naše nálady, produktivitu a dokonce i na naše vnímání prostoru kolem vás. Proto se hodnota CRI považuje za tak zásadní.

Hygienické normy nejsou jen náhodné čísla, ale jsou pečlivě stanoveny na základě vědeckého výzkumu, aby bylo zajištěno, že osvětlení v daném prostoru podporuje zdraví a pohodu lidí. Všeobecně platí, že prostory, kde lidé tráví delší dobu, jako jsou obytné prostory, kanceláře nebo školy, by měly mít osvětlení s hodnotou CRI vyšší než 80 Ra.

Toto je významné z několika důvodů. Za prvé, světlo s vyšším CRI umožňuje lidem vidět barvy přesněji, což je důležité pro úkoly, které vyžadují dobré barevné podání, jako je vaření, čtení, psaní nebo umělecké činnosti. Za druhé, světlo s vyšším CRI vytváří příjemnější a pohodlnější prostředí, což pomáhá zlepšit náladu i vaši produktivitu.

Dalším aspektem, který je třeba vzít v úvahu, je, že LED svítidlo s vyšším CRI má o něco nižší světelnou účinnost (cca o 12%) a tak spotřebovává více energie než LED svítidlo s nižším CRI, což může vede k vyšším nákladům na el.energii. V případě našich standardních LED svítidel ze dřeva s indexem podání barev > 80 Ra a se zakázkovými svítidly s CRI > 90 Ra je to 12%. Proto je důležité najít rovnováhu mezi vysokou kvalitou světla a efektivitou spotřeby energie.

Výhody vyššího indexu podání barev CRI > 80 Ra

Existuje několik důležitých důvodů, proč byste měli uvažovat o svítidlech s vyšším CRI. Za prvé, CRI vyšší než 80 Ra znamená, že svítidlo reprodukuje barvy věrně, což je nezbytné v některých situacích.

  1. Například v uměleckých galeriích, kde je důležité správně zobrazovat barvy děl, nebo v obchodech s oblečením, kde zákazníci chtějí vidět přesné barvy oděvů.
  2. Vyšší index podání barev CRI zlepšuje pohodlí a produktivitu v pracovním prostředí. Studie ukázaly, že lidé pracují efektivněji a cítí se pohodlněji v prostředích se svítidly s vyšším CRI (< 80 Ra) než s nízkým (> 80 Ra).
  3. Světlo s vysokým CRI zlepšuje estetický vzhled prostoru. Barvy vypadají živější a přirozenější, což může prostor oživit a zlepšit jeho celkový vzhled.

Proto je index podání barev CRI důležitým faktorem, který by měl být vzat v úvahu při výběru LED svítidla. Říká nám, jak přesně toto svítidlo reprodukuje barvy ve srovnání s přírodním slunečním světlem.

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."

Doporučené produkty4